За нас    Контакти        
Вход          Любими (0)          Локация
Аптека Елица
Пн-Пк 08:00 - 21:00ч Сб-Нд 08:00 - 20:00ч

Звездовидният анасон и неговите ползи

 
Звездовидният анасон (Illcium verum) представлява вечнозелено дърво, разпространено в Югозападен Китай и Североизточен Виетнам, както и на територията на Корея, Япония, Тайван, Филипините. Китайците са го използвали като подправка и лекарство много преди новата ера. В европейските страни става популярен след XV век и, разбира се, тогава е бил една от най-скъпите и екзотични подправки.

Звездовидният анасон е известен не само със специфичния си вкус и своето приложение в кулинарията, но и с медицински си ползи. Използват се плодовете и по-конкретно семената на растението. От тях и от листата се извлича етерично масло.

Звездовидният анасон е богат на биологично активни вещества като анетол, флавоноиди, линалоол. Днес най-голяма част от добивания звездовиден анасон (90%) се ползва за извличане на едно изключително важно от медицинска гледна точна съединение – т.нар. шикимова киселина, междинно химично съединение, използвано в синтеза на противогрипното лекарство озелтамивир.
Звездовидният анасон и маслото от него притежават редица ефекти – отхрачващ (експекториращ), антибактериален, противовирусен, противогъбичен, спазмолитичен, газогонен, апетитовъзбуждащ и др.  
Лекарствен продукт, съдържащ масло от звездовиден анасон, е Мукоплант Анисол. Всяка капсула съдържа 100 мг стандартизирано масло от анасон, известно с високия си експекториращ потенциал. Мукоплант Анисол се използва като отхрачващо средство при заболявания на горните дихателни пътища, съпроводени с кашлица и гъст вискозен секрет.

Според последни клинични наблюдения маслото от звездовиден анасон влияе положително при кашлица по време на и след инфекция с Ковид-19. Анасоновото масло укрепва лигавичната бариера и изчиства дихателните пътища, има противовъзпалителен, имуномодулиращ и антивирусен ефект и способност да разширява стеснените от болестния процес бронхи, което го прави ефикасно средство в борбата срещу вируса на Ковид-19. Това е изводът от изследване, проведено сред 35-ма пациенти с двустранна Ковид-19 пневмония от д-р Елеонора Стаменова и екипа на медицински център за белодробни болести и нарушения на съня INSPIRO, под ръководството на проф. Коста Костов, пулмолог.

Кашлицата е мощен физиологичен механизъм за очистване на дихателните пътища и е характерна реакция на организма, засегнат от коронавирус. Наблюденията сочат, че в началото на Ковид-19 инфекцията кашлицата е суха, а с напредъка на болестта (когато може да се развие и пневмония) преминава във влажна, най-често с бели гърлени секрети. Упоритата кашлица може да доведе до различни усложнения, затова трябва да се приложи навременно и подходящо лечение.

Както вече споменахме, звездовидният анасон спомага за втечняването на заседналия жилав секрет и подпомага отхрачването. В допълнение, има доказано антисептично действие срещу бактерии и гъбички, както и профилактичен и лечебен ефект при вторични бактериални инфекции, които нерядко се развиват след вирусно заболяване.

35-имата пациенти, наблюдавани от екипа на МЦ Inspiro, са диагностицирани с двустранна КОВИД-19 пневмония, остра кашлица, повишена температура, главоболие, ставно-мускулни болки и др. При пациентите, приети за болнично лечение, веднага е назначена терапия с продукт, съдържащ звездовиден анасон. “В края на болничния престой резултатите бяха много добри.”, отчита д-р Елеонора Стаменова. При 75% от пациентите влажната кашлица намалява още на 5-ия ден от терапията. ”Етеричните масла притежават способност да проникват във вирусните мембрани, което води до разрушаването им”, допълва тя.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.
Маг.-фарм. Г. Краева


Източници:
Д-р Елеонора Стаменова, “Клиничен опит с Мукоплант-Анисол при пациенти с продължителен кашличен синдром по време и след инфекция с КОВИД-19”,  медицински център INSPIRO, списание Инспиро, брой №2/ април 2021 г.

Интервю с професор Koста Костов за Deutsche Welle, 24.07.2021 г. https://bit.ly/3yVD49M
Д-р Биляна Петрова, Звездовиден анасон, 05.02.2020 г.
Маргарита Алексиева, Звездовиден анасон. Ползи и отглеждане, 19.09.2008 г.
Кратка характеристика на Мукоплант Анисол, акт. 10.2020

 
copyright 2024 apteka-elica.bg