За нас    Контакти        
Вход          Любими (0)          Локация
Аптека Елица
Пн-Пк 08:00 - 21:00ч Сб-Нд 08:00 - 20:00ч

Грипът и мястото на хомеопатията при неговото лечение

Грипът и мястото на хомеопатията при неговото лечение

Грипът е остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което се причинява от Influenza virus тип А и Influenza virus тип B. Високата му заразност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост сред хората. Болестта е известна от древността. Има данни, че досега човечеството е преживяло над 30 пандемии, като само през миналия век те са три. Най-сериозната от тях, т.нар. "испански грип", възникнал през 1918 год., е довела до смъртта на 20-50 млн. души.
Общото неразположение и повишената температура са характерни симптоми както за грипа, така и за настинката. Ако двете заболявания се разгледат по-задълбочено обаче, ще се открият няколко съществени разлики – главно в етиологичния причинител, клиничното протичане, лечението и риска от развитие на усложнения. Грипът се причинява от грипния вирус (Influenza virus), а настинката може да се развие в резултат от заразяване с повече от двеста различни респираторни вируса. След проникване на причинителите в организма на човека след различно дълъг период (известен в медицината като инкубационен период) се развиват и първите симптоми на заболяването.
Характерни за грипа са следните прояви:
•    остро развитие на симптомите, в рамките на няколко часа след заразяването (изключително кратък инкубационен период)
•    значително повишение на телесната температура (фебрилитет), втрисане
•    болки в гърлото, запушен нос, кашлица, главоболие
•    силно изразена отпадналост, болки по цялото тяло
•    силно увредено общо състояние
Характерни за настинката са следните прояви:
•    постепенно развитие на симптоми, в рамките на два до три дни след заразяването
•    леко повишение на температурата или липса на фебрилитет
•    болки в гърлото, хрема с бистър секрет от носа
•    възможно е наличие на кашлица и главоболие
•    най-често запазено общо състояние
Разлики между грип и настинка съществуват и по отношение риска от развитие на усложнения. Настинката отшумява в рамките на 7 до 10 дни и рядко води до развитие на усложнения, докато при грип симптомите са налице около седмица, но пациентите се чувстват отпаднали в продължение на още една до две седмици.
В таблицата са обобщени основните разлики.


Различаването на грипа от настинката е изключително важно при определяне на терапевтичния подход, затова е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар.  Въпреки че лечението и на двете състояния има някои общи допирни точки, налице са и съществени разлики.
При настинката е налице изцяло симптоматично лечение, включващо най-често средства за овладяване на хремата, кашлицата и болките в гърлото. При грип, освен посочените медикаменти, се прилагат също и температуропонижаващи лекарства. При наличие на симптоматика, отговаряща на грип или след доказване на етиологията с необходимите тестове и изследвания, по преценка на лекаря могат да се включат и противогрипни медикаменти (озелтамивир, римантадин и др.).
Хомеопатията намира място както при профилактика, така и при лечение на грип. Ще обърнем внимание на някои от най-често използваните  хомеопатични лекарствени продукти. 
Осцилококцинум
Осцилококцинум е безспорният лидер сред хомеопатичните препарати за профилактика на грипа и грипоподобните заболявания. Многобройни клинични изследвания са потвърдили неговата ефективност и са били публикувани в такива престижни медицински списания, каквито са “British Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”.

 Осцилококцинум се синтезира на базата на черен дроб на берберска патица, която се явява междинен гостоприемник за много от вирусите, засягащи горните дихателни пътища, разпространени през есенно-зимния сезон. Това позволява да се подаде „сигнал“ на организма за предстоящите срещи с причинителите на заболявания през сезона. Дозира се, както следва:
    За профилактично лечение: 1 доза (туба) седмично в период на опасност от зараза.
    При първите симптоми на грип: 1 доза (туба), колкото е възможно по-скоро. Приемът да се повтори от 2 до 3 пъти през интервал от 6 часа.
    При изявена клинична картина: по 1 доза (туба) 2 пъти дневно (сутрин и вечер) в продължение на 1 до 3 дни. Цялото съдържание на 1 доза (туба) да се остави до пълното разтваряне под езика.
    Деца под 1 година: да се разтвори във вода преди прием.
Инфлуцид

Инфлуцид е хомеопатично лекарство за лечение на простудни и грипоподобни заболявания, съпроводени с повишена температура. Представлява комбинация от шест добре доказани отделни хомеопатични средства, която е особено подходяща за лечение на простудни и грипни заболявания с внезапно начало и бързо развитие. Aconitum (Аконитум) е полезен в началните фази на остри инфекции на респираторния тракт, особено когато са придружени с температура. Bryonia (Бриония) има ефект при сухите бронхити с болезнена, дразнеща кашлица. Ipecacuanha (Ипекакуана) предизвиква втечняването на бронхиалните секрети и по този начин подпомага изхвърлянето им. Gelsemium (Гелземиум) е особено ефикасен при настинки, грип, синузити, придружени с отпадналост и умора, главоболие и болки в тялото, както и при възпалено гърло и пресипналост. Phosphorus (Фосфорус) има положителен ефект върху състоянието на изтощение, невралгия и главоболие по време на остри и хронични респираторни заболявания. Освен това той засилва имунната система и по този начин ускорява оздравителния процес. Тази комбинация е допълнена с Eupatorium perfoliatum (Еупаториум перфолиатум). Благодарение на широкия си спектър на действие, Инфлуцид има бързо и ефикасно въздействие при грипни състояния. Подходящ е и за профилактика на вирусни инфекции.
    Деца от 1 до 11 години: при остри състояния по 1 таблетка на всеки два часа до 8 таблетки дневно до настъпване на подобрение. За по-нататъшно лечение или за лекуване на хронични състояния - от 1 до 3 таблетки дневно.
    Деца над 12 години и възрастни: при остри състояния по 1 таблетка на всеки час до 12 таблетки на ден, докато настъпи подобрение. За по-нататъшно лечение - от 1 до 3 таблетки дневно.
Таблетките трябва да се оставят да се разтопят бавно в устата. За малки деца е възможно таблетките да се разтварят в малко вода.
Парагрип

Парагрип е много подходящ за приложение, когато вирусната инфекция протича с главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки час да се смучат по две таблетки от медикамента, като с намаляване на оплакванията приемите се разреждат. Активните вещества са Arnica montana, Belladonna, Eupatorium perfoliatum, Gelsemium sempervirens и Sulfur. Може да се използва и в комбинация с Осцилококцинум.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт.
Маг.-фарм. Г. Краева

Източници:
Д-р Лилия Пашова-Стоянова, Как да различим грип от настинка и да се лекуваме правилно?, 2017 г.
Д-р Албена Ройдева, Грип и лечение с хомеопатия, обн. 2020 г.
Анна Илиева, Хомеопатични лекарства при грип и настинка, 2013 г.
Кратка характеристика на продуктите Осцилококцинум, Инфлуцид и Парагрип 
 
copyright 2024 apteka-elica.bg