За нас    Контакти        
Вход          Любими (0)          Локация
Аптека Елица
Пн-Пк 08:00 - 21:00ч Сб-Нд 08:00 - 20:00ч

Чиста и здрава кожа на ръцете – мисия възможнаХигиената на ръцете е основна мярка за общественото здраве в борбата с разпространението на редица болести. По време на пандемия, когато „правилото на трите Д” (дисциплина, дистанция и дезинфекция) стана част от ежедневието, хората все по-редовно използват дезинфектанти и мият ръцете си с вода и сапун с цел превенция разпространението на Ковид-19.

Въпреки че добрата хигиена е изключително важна, честото миене и дезинфекция на ръцете могат да доведат до редица кожни проблеми. Кожата може да стане суха, да се развият дерматит и кожно възпаление, характеризиращи се със зачервена, сърбяща, напукана кожа.

Кожата представлява защитна бариера, предпазваща от навлизането на микроби. Най-външният слой на епидермиса съдържа липиди, които поддържат естествената хидратация на кожата. Прекомерното миене на ръцете с вода и сапун нарушава кожната бариера и повишава пропускливостта и чувствителността на кожата. Увреждането на кожата също променя естествената бактериална флора, което води до по-честа колонизация на стафилококи и Грам-отрицателни бактерии.

СЗО определя дезинфектантите на алкохолна основа като добра алтернатива за поддържане на хигиена, когато не са на разположение вода и сапун. Честата употреба на такива продукти обаче може да доведе до изсушаване и дразнене на кожата.

В    допълнение, продължителното носене на предпазни ръкавици може да предизвика изпотяване и повишена влажност, като по този начин да засили възпалението.

Съвети

За да се намали рискът от странични кожни реакции и същевременно да се поддържа добра хигиена, е важно да се придържаме към следните препоръки:

СЗО препоръчва ръцете да се измиват старателно (включително ноктите, китките и пространствата между пръстите) в продължение на поне 20 секунди, като се използват топла ( не гореща) вода и сапун, особено преди хранене, след кашляне и кихане, след използване на тоалетна, след игра с домашен любимец и при посещение на обществени места.
 


Нанасянето на хидратиращи кремове след почистване на ръцете е важна стъпка за поддържане на здрава кожа и за предотвратяване на нежелани кожни реакции. Кремовете могат да се прилагат няколко пъти на ден, особено след измиване на ръцете.

Има няколко типа хидратиращи кремове, но комбинирането между т.нар. хюмектанти и емолиенти ефективно подобрява състоянието на кожната бариера. Хюмектантите, сред които са пропилен гликол, глицерин, урея за локално приложение, привличат водата от околната среда и от по-дълбоките слоеве на кожата към най-горния слой на епидермиса. Към емолиентите спадат продукти на базата на вазелин, ланолин, минерални и растителни масла, восъци. Те предотвратяват загубата на вода, облекчават дразненето и успокояват кожата. За да се намали рискът от контактна сенсибилизация, се препоръчва използването на хипоалергенни продукти и такива без аромати.
 
Един от най-достъпните и с универсално приложение е Нивеа Крем
Когато не разполагаме с вода и сапун, се препоръчва употребата на дезинфектант на базата на алкохол (60-70% алкохолно съдържание) като ефективна алтернатива. Важно е да се нанася хидратиращ крем след използването на дезинфектант, за да се минимизира рискът от кожни раздразнения.

Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да бъдат разрешени от Министъра на здравеопазването (списък с разрешените продукти е достъпен на страницата на Министерството). На етикета трябва да бъде посочен номер на издаденото разрешение. По препоръка на СЗО, с цел превенция на разпространението на COVID-19 следва да се използват дезинфектанти с доказано вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно действие. Дезинфекционният ефект се постига единствено при спазване на указанията за употреба - време за втриване в кожата на ръцете и съответно количество от продукта.

Подходящ пример е дезинфектантът на Агива

 
Силно се препоръчва лицата, работещи със защитни ръкавици, да измиват ръцете си и да нанасят хидратиращ крем всеки път, когато свалят ръкавиците. Също така, за да се намали влажността, ръкавиците трябва периодично да се сменят и да се поставят само върху сухи ръце.

За хора със силно чувствителна кожа, които лесно развиват дерматит, е препоръчително да се консултират с дерматолог, който да прецени състоянието на кожата и да предпише специфична терапия, ако такава е необходима.


Спазването на препоръките за хигиена на ръцете е от съществено значение за предотвратяване разпространението на Ковид-19, но не трябва да се пренебрегва грижата за кожата. Доброто състояние на кожата ни зависи от нас самите.

маг.ф-т Г.Краева

Източници:

Alexander Muacevic and John Adler, Frequent Hand Washing for COVID-19 Prevention Can Cause Hand Dermatitis: Management Tips, 2020

Hо Chin Ching Jean, Can You Wash and Sanitise Your Hands Too Much?, 2020

WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care: First Global Patient Safety Challenge Clean Care Is Safer Care, 2009

Министерство на здравеопазването, Препоръки за потребителите при покупка на продукти за лична хигиена, в. т.ч. и дезинфекция
 
copyright 2024 apteka-elica.bg